March 12, 2018

H2I PROVODI HIDROLOŠKU STUDIJU KAO SASTAVNI DIO BUDUCIH PLANOVA RAZVOJA KALMUNAI REGIJE, SRI LANKA

H2i je imenovan za izvedbu hidrološke studije za Kalmunai regiju u Istočnoj provinciji Šri Lanke, kako bi se problemi vezani za vodu mogli bolje predvidjeti prije početka planiranog razvoja regije.


Kao i ostali obalni gradovi Šri Lanke i Kalmunai je izlozen stalnom riziku porasta razine mora, zaslanjivanja vodnih resursa i olujnih udara.


Ministarstvo prostornog planiranja i vodosnabdijevanja Sri Lanke dodijelilo je kompaniji H2i projekat izrade studije, u trajanju od 4 mjeseca. Izrada studije započela je u martu 2018. godine. H2i će procijeniti vodne resurse regije i potencijalni uticaj faktora poput urbanog razvoja i klimatskih promjena kroz modeliranje. To će omogućiti bolje razumijevanje rizika i mogućnosti vezanih za vodu, te uspostavljanje odgovarajućih sistema za prevenciju poplava i upravljanje poplavama.

Rezultati studije pomoći će u izradi Master plana integriranog razvoja gradskog područja kojeg Ministarstvo i Sveučilište Moratuwa trenutno razvijaju za područje Kalmunaia, kao i za Sammanthurai koji se nalazi u istoj provinciji.


Cilj Master plana je pretvoriti Kalmunai u moderni trgovačko-poslovni centar, sa infrastrukturom koja uključuje objekte visoke spratnosti, autoceste i transportnu mrežu, prema riječima Rauffa Hakeema, ministra prostornog planiranja i vodosnabdijevanja Šri Lanke i voditelja Muslimanskog kongresa Šri Lanke. Master plan se nastavlja na petogodišnji Plan za razvoj Istoka (2012-2016) kojeg je započelo Vijeće za razvoj Istoka (Eastern Development Council).


Kritični segment razvoja Kalmunai regije je sistem za upravljanje poplavama, koji će biti sastavni dio projekta razvoja. Regija je u prošlosti imala probleme velikih razmjera kada su u pitanju poplave i nakupljanje vode, pri čemu bi poplavna voda stagnirala sedmicama dok ne postane ustajala, što je rezultiralo širenjem različitih bolesti poput malarije.


U razvojnim planovima Kalmunai regije, ponajprije je potrebno procijeniti segment voda. Ovo podrazumijeva razmatranje potreba za vodom u sušnoj sezoni i definiranje područja koja su najviše pogođena poplavama u kišnoj sezoni. Ovakva saznanja nadalje omogućuju uspostavljanje adekvatnih planova za slučaj opasnosti.


Rješenje za problem poplava pokušalo se iznaći i u sklopu ranije provedenih projekata. Na primjer, u sklopu programa Europske komisije za pomoć područjima zahvaćenim tsunamijem, izgrađen je 6km dug sistem odvodnje površinskih voda.


Memorandum o razumijevanju (MOU) za hidrološku studiju pristiže samo nekoliko mjeseci nakon što su se Singapur i Šri Lanka obavezali na jačanje bilateralnih odnosa i potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini (FTA).

posljednji tvitovi